Mercur
Prima planeta de la Soare, Mercur este si cea mai mica planeta din Sistemul Solar dupa ce Pluto a fost retrogadat ca fiind planetoid.
Cateva date de identitate ale planetei Mercur:
Semiaxa mare a orbitei (106km): 57,909
Revolutia siderala (ani): 0,241
Revolutia sinodica (zile): 115,88
Viteza medie pe orbita (km/s): 47,8
Excentricitatea orbitei: 0,206
Perioada de rotatie (zile): 58,646
Inclinarea ecuatorului pe orbita (grade): 0,0
Diametrul ecuatorial (km): 4847
Turtirea: 0
Masa (1022Kg): 3,302
Densitatea (g/cm3): 5,43
Acceleratia la ecuator (cm/s2): 3,73
Viteza de eliberare la suprafata (km/s): 4,3
Albedo: 0,056
Compozitia planetara
Datorita apropierii de Soare, suprafata planetei Mercur este supusa unor conditii extreme de temperatura dar si a fortei gravitationale a Soarelui si a radiatiilor primite de la acesta si din spatiul interstelar. Suprafata acesteia este presarata cu o multitudine de cratere formate prin impactul cu meteoriti si asteroizi. Parerea mea este ca pe Mercur nu exista si cratere de origine vulcanica deoarece planeta care s-a format in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani chiar daca la inceput a format un nucleu lichid acesta s-a racit destul de repede datorita masei mici a planetei. Pe langa faptul ca suprafata este brazdata de cratere este supusa in acelasi timp si variatiilor mari de temperatura. Ziua temperatura atinge pe Mercur, o valoare maxima de 430 grade Celsius iar noaptea coboara pana sub -190 grade Celsius deci cu o diferenta de 650 grade. Probabil ca suprafata planetei ca si in cazul satelitului nostru Luna, este presarata cu o pulbere fina rezultata in urma acestor variatii extreme ale temperaturii si a lipsei unei atmosfere.
Deasemenea in lipsa unui nucleu lichid, planeta este lipsita de un camp magnetic care sa o protejeze impotriva radiatiilor venite dinspre Soare si din Cosmos. Aceste radiatii contribuie deasemenea la incinerarea suprafetei lui Mercur.
Datorita faptului ca planeta Mercur este destul de mica, fiind chiar mai mica decat unii sateliti ai gigantelor gazoase as putea sa formulez ipoteza ca planeta Mercur poate in trecutul indepartat a fost o giganta gazoasa care s-a apropiat de Soare si astfel tot acest amestec de gaze a fost ori atras de Soare ori pur si simplu ars de acesta. Eu zic ca este o ipoteza plauzibila deoarece s-au descoperit extrem de multe planete gigante gazoase aflate in vecinatatea apropiata a stelelor lor.